Udowodnij równość odcinków (twierdzenie Pitagorasa, przystawanie).
MMoon: Na przyprostokątnych BC i CA trójkąta prostokątnego ABC zbudowano na zewnątrz kwadraty ECBD i
FGAC. Prosta AD przecina bok BC w punkcie P, a prosta BG przecina bok CA w punkcie R. Wykaż,
że odcinki CP i CR mają równą długość.
6 sty 21:14
Eta:

|CR|=x , |CP|=y , |AC|=|FC|=b , |BC|=|DE|=a
Z podobieństwa trójkątów ( z cechy (kkk)
GFB i RCB oraz DEA i PCA :
| | ab | | ab | |
x= |
| i y= |
| ⇒ x=y |
| | a+b | | a+b | |
zatem |CP|= |CR|
c.n.u
6 sty 21:58
5-latek: Dobry wieczor
Eta

TY chyba masz juz gdzies skopiwane te zadania (wiesz jakie beda )
6 sty 22:02
Eta:
Witaj "małolatku"

Rozwiązuję od ręki ( jak leci) pewnie już może 100−y raz
Naszym forumowiczom nie chce się szukać w archiwum( wygodni są
6 sty 22:05
5-latek: Moze za 10 lat tez bede tak rozwiazywal od ręki tak jak Ty
6 sty 22:07
Eta:
A zainteresowany
milczy jak grób
6 sty 22:08
5-latek: Z tego co mi sie przypomina Moon to ksieżyc . Moze wyje do ksieżyca
6 sty 22:11