Prosta prostopadla.
Kinga: Napisz rownanie prostej prostopadlej do prostej
y=4x−1
i przechodzacej przez punkt
P=(−1;2).
Poomoocy!
6 sty 21:09
Mila:
k: y=4x−1
m⊥k i P=(−1,2)∊m⇔
| | 1 | | 1 | |
m: y=− |
| x+b i 2=− |
| *(−1)+b |
| | 4 | | 4 | |
Oblicz b i wstaw do wzoru
6 sty 21:12
52: y=4x−1
a
1=4
Warunek na prostą prostopadłą do danej prostej
a
1*a
2=−1
| | 1 | |
y=− |
| x+b − prosta prostopadła do prostej y=4x−1 przechodząca przez punkt P(−1,2) |
| | 4 | |
6 sty 21:12
Eta:
Po co Wam wiecznie to "b"

skoro nawet w tablicach maturalnych jest wzór :
y=a(x−xP)+yP)
| | 1 | |
y= − |
| (x−xP)+yP ⇒ y= .......... |
| | 4 | |
6 sty 21:15
52: Nie wiem.. tak człowieka nauczono, tak człowiek robi.
6 sty 21:18
52: A tablice są dla "słabiaków" tak nam powtarzała Pani z I klasy liceum
6 sty 21:19
5-latek: A potem studia i postac ogolna prostej i wyzanczenie wektora prostopadlego do prostej (a tu
przyzwyczajenie z postaci kierunkowej)
6 sty 21:22
52: Ojej te studia... Wolę metody licealne, które rozumiem

a nie że robię teraz różna rzeczy jak
maszyna a nie wiem z czego to, po co i jak ... wszystko to bez sensu
6 sty 21:25
Kinga: dziekuje
6 sty 21:25