całka
Lucas: pomoże ktoś?0 ∫π x2sinxdx bo wyszło mi −2π a na kalkulatorze naukowym który liczy całki
wychodzi 5,86
6 sty 20:50
Mila:
Też mi wychodzi
≈5,86
6 sty 20:57
Lucas: a jak to robisz
6 sty 21:10
Mila:
Jaką masz całkę nieoznaczoną?
6 sty 21:12
Lucas: nie rozumiem o co chodzi to jest całka oznaczona od 0 do π
6 sty 21:14
PW: Rozumiecie, to jest całka oznaczona, a więc z nieoznaczoną nie ma nic wspólnego.
6 sty 21:15
Lucas: Mila jak to robisz że ci tyle wyszło? Mi jednak wychodzi π2
6 sty 21:26
Mila:
Licz najpierw całkę:
∫(x2sinx) dx=
2 razy przez części.
6 sty 22:53
Dziadek Mróz:
∫udv = uv − ∫vdu
| | | u = x2 dv = sin(x)dx | | | du = 2xdx v = −cos(x) | |
| |
∫x2sin(x)dx = | = |
| | |
| | | u = x dv = cos(x)dx | | | du = 1dx v = sin(x) | |
| |
= −x2cos(x) + 2∫xcos(x)dx = | |
| | |
=
= −x
2cos(x) + 2(xsin(x) − ∫sin(x)dx) = −x
2cos(x) + 2xsin(x) + 2cos(x)
7 sty 09:36