Niewiadoma
Takkyy: Z 1. Fabryka traktorow miala wyprodukowac w pewnym czasie 120 traktorow , po wykonaniu polowy
traktorow produkucje tak usprawniono ze fabryka mogla dziennie wykonac o 1 wiecej . Przeto
zadanie swoje wykonala o 5 dni wczesniej. W ciagu ilu dni fabryka miala wyprodukowac traktory
6 sty 20:45
PW:
| 120 | |
| to początkowa wydajność liczona w sztukach na dzień. |
| t | |
| | t | |
Po wykonaniu połowy traktorów, a więc po upływie czasu |
| wydajność wzrosła i wynosiła od |
| | 2 | |
tej pory
Produkcja fabryki wyniosła przeto
| | t | | 120 | |
120 = 60 + ( |
| −5)·( |
| + 1) |
| | 2 | | t | |
| | t − 10 | | 120 + t | |
60 = |
| · |
| |
| | 2 | | t | |
120t = t
2 + 110t − 1200
t
2 −10t − 1200 = 0
(t−40)(t+30) = 0
t=40 (rozwiązanie t=−30 odrzucamy ze względu na fizyczny sens).
Traktory zaorzą wiosnę.
7 sty 00:34