ciągi
piotreks14: wyznacz wartość x tak aby wyrazy x−4, 3, x+4 były pierwszym drugim i trzecim wyrazem ciągu
arytmetycznego
proszę o rozwiązanie, to na poprawe
6 sty 20:23
Eve: a jak się liczy różnice ciągu?
6 sty 20:24
piotreks14: róznice liczymy z dwóch kolejnych wyrazów
6 sty 20:31
5-latek: Albo z tweirdzenia o srodkowym wyrazie ciagu arytmrtycznrgo
Albo a2−a1= a3−a2 i liczysz
6 sty 20:35
piotreks14: i z tego po kolei wyliczyć a1 a2 i a3
6 sty 20:46
5-latek: przeciez a1= x−4 a2=3 i a3=x+4
Ty masz wyliczyc x z tego
3−(x−4)= x+4−3 wylicz z tego x
6 sty 20:52
piotreks14: 3−x+4=x+4−3 jak to zrobic jak są dwa x
6 sty 20:58