matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Udowodnij tożsamości trygonometryczne
kyoto:
Udowodnij tożsamości trygonometryczne:
cos
2
x
a)
= 1 + sinx
1−sinx
1
cosx
b)
−
= tgx
sinxcosx
sinx
Pierwsze rozwiązałem: Ad. a)
cos
2
x
1−sin
2
x
(1+sinx)(1−sinx)
L=
=
=
= 1+sinx = P
1−sinx
1−sinx
1−sinx
Ale co do drugiego to nie mam pojęcia
6 sty 19:49
Eve:
rozpisz 1 potem rozbij na 2 ułamki
6 sty 19:52
kyoto:
Ad b)
1
cosx
sin
2
x+cos
2
x
sin
2
x
L=
−
=
=
+
sinxcosx
sinx
sinxcosx
sinxcosx
cos
2
x
cosx
−
sinxcosx
sinx
i co dalej? :f
6 sty 20:24
Eve:
skróć ułamki 1 i 2
6 sty 20:25