geometria na płaszczyźnie
Dżepetto 18: W prostokącie ABCD dane są wierzchołki A=(−2,−4) B=(4, −2) oraz pole P=20j
2 Oblicz:
a) wierzchołki C i D jednego z otrzymanych prostokątów
b) równanie okręgu opisanego na trójkącie ACD
a) |AB| *|BC| = 20 ⇒ 2
√10 |BC| = 20 ⇒ |BC| =
√10
równanie prostej AB: 3x−y+2=0
prosta prostopadła do AB czyli AC: 3x+y +2=0
Podstawiam do wzoru na odległość pkt C od prostej AB, lecz właśnie tu nie jestem pewny czy
C=(−3,3)?
Nakierujecie?
6 sty 19:48
Alfa: w jaki sposób napisałeś równanie prostej AB i AC? Oba są błędne.
6 sty 20:04
Dżepetto 18: Nie mam pojęcia dlaczego wcześniej wyszło mi inne.
*AB: 3y−x+10 Zatem pr prostopadła do AB czyli AC: 3y+x+10?
6 sty 20:20
Eta:
Proponuję tak:
pomijam strzałki nad wektorami( dla wygody)
AB=[6,2] i BC= [x−4, y+2] , Punkt C ∊do prostej BC⊥AB
to: BC: ........... y=−3x+10 , to C(x, −3x+10)
pole prostokąta:
P= | d(AB, BC)|= 20
i teraz dokończ.........
6 sty 20:22
Dżepetto 18: Punkt C= (2,4)
Już liczę pkt D na tej samej zasadzie

Odnośnie b) jak wyznaczyć środek okręgu ACD?
6 sty 20:43
5-latek: Nie srodek okregu ACD tylko srodek okregu opisanego na trojkacie ACD
Jaki to jest trojkat ? Wobec tego gdzie lezy srodek okreg opisanego na takim trojkacie ?
6 sty 20:45
Dżepetto 18: Wróóć! Źle policzyłem C; zaraz poprawię
6 sty 20:46
Eta:

Widzisz już .... jak?
6 sty 20:47
Dżepetto 18: Środek okręgu leży na połowie przekątnej prostokąta ABCD? ;>
6 sty 20:47
Dżepetto 18: Wszystko już widzę; dziękuję Eta oraz 5−latek. Teraz pozostają tylko mozolne rachunki.
Dzięki jeszcze x!
6 sty 20:49
Dżepetto 18: Dziś ponownie wróciłem do analizy tego zadania, gdyż wcześniej odczytałem D z rysunku[ ma
wyjść: D(−3, −1) D'(−1,−7) ]. Oczywiście punkty C(3,1) i C'(5,−5) wyszedł bez problemów
natomiast gdy chcę policzyć D wychodzą głupoty.
Czy mógłbym kogoś prosić aby policzył sposobem podanym przez Ete o 20:22 współrzędne D bo ja
robię gdzieś notorycznie ten sam błąd− sprawdzałem 4x...
10 sty 13:24
Eta:
1sposób
| | xA+xC | | yA+yC | |
S( |
| , |
| )=.......... |
| | 2 | | 2 | |
x
D= 2x
S−x
B=..... i y
D=2y
S−y
B= ....
2 sposób
→ →
AB= DC ⇒ ...........
10 sty 13:47
Eta:
Żyjesz?
10 sty 14:07
Arcyksiążę: Nie, umarłem
10 sty 14:10
Eta:
I jak? teraz wyszły poprawne wyniki?
10 sty 14:21
Dżepetto 18: Ponownie lekko opóźniony.

Wykorzystałem pierwszy sposób i wszystko wychodzi.
Dzięęękuję Eta!
10 sty 17:04