Rachunek różniczkowy
agent0013: 1.Uzasadnij, że każdy punkt paraboli y=12x2 jest oddalony o co najmniej √7 od punktu
M=(0,4)
2.Prawdopodobieństwo pewnego zdarzenia A⊂Ω jest funkcją zmiennej x i wyraża się wzorem
P(x)=x3(1−x)2, gdzie x∊<0,1>. Wyznacz największą wartość prawdopodobieństwa tego zdarzenia.
6 sty 19:23
agent0013:
6 sty 21:04
Tadeusz:
1.
| | xP2 | |
Na paraboli obierz punkt P=(xp, |
| ) |
| | 2 | |
Wyznacz |PM| i szukaj minimum
6 sty 21:07
Tadeusz:
2)
Pochodna i max
6 sty 21:19
agent0013: jakoś mi nie wychodzą te pochodne. w 1 zad. wyszło mi, że pochodna ma miejsce zerowe
w √14, 0 −√14
6 sty 21:26