f
całka: Jak obliczyć taką całkę wymierną:
Δ = 0
x
0 = −1
t = x + 1
dt = dx
| | 1 | | 1 | |
3∫ |
| dt = 3∫t−2dt = 3∫ |
| *t−1 |
| | t2 | | t−1 | |
| | 1 | |
= 3∫ |
| −1*(x + 1)−1 |
| | x + 1) | |
i nie wiem jak to dalej przekształcić ? DObrze to robię?
6 sty 19:22
Eve: nie kombinuj, to całka elementarna
∫t−2dt=−t−1+C
6 sty 19:27
całka: faktycznie dzięki
6 sty 19:30
całka: ale jak to obliczyłeś ze wzoru to wychodzi:
6 sty 19:31
Eve: | | xn+1 | |
xn z tego całka, to |
| |
| | n+1 | |
6 sty 19:46
Eve: i sprawa się wyjaśniła, można stałą pominąć, jak mówiłam
6 sty 19:55