dla podanej liczby
Luizaa: Dla podanej liczby naturalnej n podać największą liczbę naturalną k, dla której
prawdziwe jest następujące zdanie: Dla dowolnych liczb całkowitych dodatnich a, b, jeżeli
iloczyn ab jest podzielny przez n, to co najmniej jeden z czynników a, b jest podzielny
przez k.
a) n = 2
9*3
5
b) n = 3
5*5
3
c) n = 2
13*5
5
Proszę o wytłumaczenie.
6 sty 19:22
3Silnia&6: dla dowolnych a,b ? a = 1 ,wiec k = 1
6 sty 19:49
Luizaa: a) k = 25 = 32
b) k = 33 = 27
c)k = 27 = 128
d)k = 53 = 125
Takie powinny być odpowiedzi.
6 sty 19:54
Luizaa: chodzi o największą liczbę naturalna k
6 sty 19:55