parametr
Kinga: Wyznacz wszystkie wartości parametru m , dla których dwa różne pierwiastki równania
(m+1)x2 − 3mx + 4m = 0
Są większe od 1.
6 sty 19:16
Eve: Δ>0
potem wzory na pierwiastki i one >1
6 sty 19:21
Kinga: Z delty wyszło mi ze m=0 lub m=−16/7
6 sty 19:29
Eve: jesli m=0 to równanie przyjmuje postać?
6 sty 19:30
Eve:

ale ma być >0
czyli mamy warunek na 2 różne pierwiastki
6 sty 19:33
Kinga: Ok juz rozwiązałam dzięki
6 sty 19:33
Eve: jesli x1>1 i x2.1 to x1+x2>?
x1*x2>?
6 sty 19:36
Kinga: Wzięłam ze od 0
6 sty 20:00
Eve:

m>0 i m>1/3 i m>2?
6 sty 20:04