prawdopodobieństwo
Agnieszka: 1.Z talii 52 kart losujemy kolejno bez zwracania trzy karty. Oblicz prawdopodobieństwo , że
wśród wylosowanych kart będzie co najmniej jedna karta kier. ( odp. 32/403)
2.Ze zbioru liczb {1,2,3,4,...100} losujemy jedną liczbę. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia,
że wylosowana liczba jest podzielna przez 7 lub liczba jest podzielna przez 17. (odp.0,19)
6 sty 18:58
3Silnia&6: A − co najmniej 1 kier
A' − (zdarzenie przeciwne ) nie ma karty kier
Ω − zbior wszystkich mozliwych wynikow losowania 3 z 52 kart.
P{A') = {39*38*37}{52*51*50}
P(A) − 1 − P(A')
masz zla odp. w ksiazce
A
1 − liczba podzielna przez 7
A
2 − podzielna przez 17
A
3 − podzielna przez 7 i 17
A − podzielna przez 7 lub 17
podzielnych przez 7 jest co 7, wiec jest ich 100/7 = 14
podzielnych przez 17 − 100/17 = 5
podzielnych przez 7*17 − 0
|A| = 14 + 5 − 0 = 19
6 sty 19:28
Agnieszka: Dzięki
6 sty 19:32