kat alfa
wykres: sinα=1/2 cosα=−√3/2
tgα=3/4
ctg=1/3 mam zbadac czy istnieje kat α
20 lis 14:53
wykres: doprowadz do najprostszej postaci cosα*√1+tg2α
P{sin2α(1+ctgα)+cos2α(1+tgα)
20 lis 14:55
wykres: kurde to ostatnie jest cale pod pierwiastekim
20 lis 14:55
wykres:
20 lis 15:02
Nestor:
| | cosα | |
2a) cosα*√1 +tg2α= cosα*√1 +sin2αcos2α= |
| *√cos2α+sin2α=
|
| | cosα | |
( to wyszło po sprowadzeniu do wsp. mianownika i wyłączeniu cosα z mianownika przed
pierwiastek ( bo w mianowniku był cos
2α
bardzo mi niewygodnie pisać ( myślę ,że wiesz o co chodzi ?)
ponieważ sin
α+cos
2α=1
zatem otrzymamy
= 1*
√1= 1
2b)
narazie piszę przekształcenie tego co jest pod pierwiastkiem ( bo mi łatwiej)
i zamias "α" piszę "a" ( Ty sobie wstawiaj "α")
sin
2a+ sin
2a*
cosasina + cos
2a +cos
2a*
sinacosa=
= sin
2a +2sina*cosa + cos
2a = ( sina+cosa)
2
więc
wstawiając pod pierwiastek otrzymasz : Isina +cosaI −− to jest wynik
bo
√a2= I a I
20 lis 15:09
wykres: dzieki
20 lis 15:12
wykres: pomozesz z tym 1?
20 lis 15:13
Nestor:
zobacz tu:
i16 sam dasz radę

bo strona ledwie "chodzi"
20 lis 15:29
Nestor:
kliknij tam "wykresy"
20 lis 15:30
wykres: wlasnie tego nei wiemxD
20 lis 15:39