Zacieniowana cześć prostokąta to dwa zamalowane trójkąty. ;)
Miś1234567890:

Obwód przedstawionego na rysunku prostokąta jest równy 40 cm, a różnica długości sąsiednich
boków wynosi 12 cm. Oblicz pole zacieniowanej części prostokąta.
6 sty 18:45
Miś1234567890: Pomocy
6 sty 18:46
Eve: 2a+2b=20
a−b=12
z tego wyliczysz a i b
P
z=P
1+P
2
x+y=a
6 sty 19:07
Miś1234567890: Jestem w szóstej klasie
6 sty 19:12
Miś1234567890: Mozna prościej

?
6 sty 19:13
Eve: sorki
6 sty 19:14
Bogdan:
Prościej? Można prościej. Pole zacieniowanej figury jest równe połowie pola prostokąta.
6 sty 19:16
Miś1234567890: Można to jakoś wyjaśnić

Bogdan
6 sty 19:18
Miś1234567890: Bo tyle to ja wiem
6 sty 19:18
Eve:
2a+2b=40, to a+b=20 tak?
a−b=12
jakie to liczby?
6 sty 19:18
Miś1234567890: Nie rozumiem? Które?
6 sty 19:21
Eve: a i b − boki prostokąta
6 sty 19:21
5-latek: Jak
Miś jest w szostej klasie to ja jestem w piatej :

On po prostu chce jak najprostszse rozwiazania
6 sty 19:22
Eve:

zielone to wysokości trójkątów równe bokowi b
6 sty 19:23
Bogdan:
a +
a+12 +
a +
a+12 = 40
6 sty 19:25
Miś1234567890: a=12
b=8
6 sty 19:30
Miś1234567890: a =16 b=4
6 sty 19:32
Miś1234567890: Przepraszam za stwarzanie problemu ale jest późno a ja od 4 godzin robię dodatkowe zadania z
matematyki a zostało mi niewiele
6 sty 19:33
Eve: aaaaaaaa, dodatkowe? ale nie musisz ich robić
6 sty 19:36
Miś1234567890: Przeszłam dalej z olimpiady matematycznej i moja matematyczka dała mi na wolne 15 kartek z
zadaniami. Jedna jest na szkolny konkurs ,,liga,,
6 sty 19:40
marcin: Na II etapie jednego z konkursów matematycznych dla podstawówek było zadanie na układy równań,
wiec mogłabyś spróbować Rozwiązać układ z 19:07
6 sty 19:49
Miś1234567890: Właśnie próbuje
6 sty 19:51
Eve: ale boki juz masz, to tera pododawaj pola tych trójkątów jak z mojego rysunku wynika
6 sty 19:53
Miś1234567890: Co mam dalej zrobic wiedząc ile maja boki prostokąta?
6 sty 19:57
Miś1234567890: Przecież nie wiem ile ma x i y
6 sty 19:58
Eve: popatrz na mój rysunek, te trójkąty maja tę samą wysokość jak dodasz ich pola to x+y dadzą a
6 sty 19:59
Miś1234567890: Nie wiem ile maja pola
6 sty 20:00
Eve: zapisz mi wzory na pola tych trójkątów, nie musisz wiedzieć ile mają
6 sty 20:05
Miś1234567890: Czyli Pz = y*2+x*2
Pc=64
64− y*2+x*2
16*2=32
32 z 64=0,5
Czy to moze być rozwiązaniem czy coś pokręciłam

?
6 sty 20:07
Eve: a jak ty liczysz pole trójkąta? Olimpijko
6 sty 20:10
Miś1234567890: Możesz to poprawić

?
6 sty 20:12
6 sty 20:13
Miś1234567890: Ale jeżeli skrocimy b z 2?
6 sty 20:14
Eve: aaa, sorki, tak nie wiedziałam co podajesz, więc dodaj swoje wyniki
6 sty 20:15
Eve: otrzymasz 2(x+y)=2*16=32
i to faktycznie jest połowa pola prostokąta
6 sty 20:17
Eve: teraz spróbuj z tym równoległobokiem
6 sty 20:17
Miś1234567890: Nie bardzo wiem o co ci chodzi
6 sty 20:20
Miś1234567890: Sory spóźniony refleks. Ale zrobiłam dobrze
6 sty 20:22
Miś1234567890: Zadanie z rownoleglobokiem zrobiłam!
6 sty 20:23
Eve: no to super, powodzenia na olimpiadzie
6 sty 20:24
Miś1234567890: Dzięki hehe mam nadzieje ze coś rozwiąże! Dziękuje za pomoc i poświęcony czas!

widać jak
bardzo lubisz matematykę i pomaganie innym

!
6 sty 20:27
Eve: tak, juz mam od ... lat
6 sty 20:28