procenty
dipsi: W jablku jest dość dużo wody. jeśli w procesie suszenia jabłek odparujemy z jablek 2/3 wody to
sucha masa podsuszonych jabłek stanowi jeszcze 25% masy
całości. Jaki % wody znajduje się w jablkach?
6 sty 18:43
Anusia: W jabłku jest x% błonnika i y%wody=100%
po odparowaniu wody zostało :x%+(y−2/3y)%=25% ,to1/3y%=25%−x%,y%=3*(25%−x%)
x%+y%=100%
x%+75%−3x%=100%
2x%= 25%
x%=12,5%
Wody:y%=100%−12,5%
y%=87,5%
woda w jabłkach stanowi 87,5%
7 sty 03:11
irena_1: x− waga suchej masy w jabłkach (nie zmienia się podczas suszenia), stanowi 25% wagi
podsuszonych jabłek
3x− waga wody w podsuszonych jabłkach (bo to 75%, czyli 3 razy więcej niż waży sucha masa),
| | 1 | |
stanowi |
| całej wagi wody w świeżych jabłkach |
| | 3 | |
9x− waga wody w świeżych jabłkach
9x+x=10x − waga świeżych jabłek
W jabłkach jest 90% wody
7 sty 09:03