matematykaszkolna.pl
procenty dipsi: W jablku jest dość dużo wody. jeśli w procesie suszenia jabłek odparujemy z jablek 2/3 wody to sucha masa podsuszonych jabłek stanowi jeszcze 25% masy całości. Jaki % wody znajduje się w jablkach?
6 sty 18:43
Anusia: W jabłku jest x% błonnika i y%wody=100% po odparowaniu wody zostało :x%+(y−2/3y)%=25% ,to1/3y%=25%−x%,y%=3*(25%−x%) x%+y%=100% x%+75%−3x%=100% 2x%= 25% x%=12,5% Wody:y%=100%−12,5% y%=87,5% woda w jabłkach stanowi 87,5%
7 sty 03:11
irena_1: x− waga suchej masy w jabłkach (nie zmienia się podczas suszenia), stanowi 25% wagi podsuszonych jabłek 3x− waga wody w podsuszonych jabłkach (bo to 75%, czyli 3 razy więcej niż waży sucha masa),
 1 
stanowi

całej wagi wody w świeżych jabłkach
 3 
9x− waga wody w świeżych jabłkach 9x+x=10x − waga świeżych jabłek
9x 9 

=

=90%
10x 10 
W jabłkach jest 90% wody
7 sty 09:03