Całki krzywoliniowe i powierchniowe proszę o sprawdzenie
Mateusz: Całki krzywoliniowe i powierchniowe proszę o sprawdzenie 2 zadań :
| | cos(z) | |
1.Korzystając ze wzoru całkowego Cauchy'ego oblicz ∮ |
| dz , gdzie {z∊C: |
| | z(z−π)2 | |
|z−3|=1} jest okręgiem dodatnio zorientowanym .
| | −2i | |
Wychodzi mi |
| , jest to dobrze ? |
| | π | |
| | ez | |
2..Wykorzystując tw. o residuach oblicz ∮ |
| dz , gdzie {z∊C: |z|=3} jest |
| | (z−2)(Z+1)2 | |
okręgiem dodatnio zorientowanym .
a tutaj mi wychodzi taka granica i nie wiem czy jest to dobrze : lim z−>2
6 sty 18:43
Mateusz: Ponawiam
6 sty 23:25
Mateusz: Proszę o pomoc
7 sty 10:37
Gray: | | 2i | |
W pierwszym wyszło mi |
| . |
| | π | |
7 sty 10:45
Gray: Na 2. nie mam teraz czasu.
7 sty 10:52
Mateusz: Dobra minus gdzieś zgubiłem , to ok , bardziej zależy mi na drugim zadaniu
7 sty 18:09
Mateusz: nikt ?
8 sty 00:00
Gray: Ad. 2. Bez wchodzenia w szczegóły, dla funkcji holomorficznej f mamy:
∮
Lf(z)dz = 2πi ∑Res(f,a
i), gdzie Res(f,a
i) to residuum funkcji f w punkcie a
i.
| | ez | |
W Twoim przypadku f(z)= |
| oraz a1=−1, a2=2. |
| | (z−2)(z+1)2 | |
U Ciebie:
Res(f,a
1) =Res(f,−1)= lim
z→−1[f(z)(z+1)
2]' =lim
z→−1[e
z/(z−2)]'=
| | ez(z−2)−ez | | e−1(−3)−e−1 | | 4 | |
= limz→−1 |
| = |
| = − |
| |
| | (z−2)2 | | 9 | | 9e | |
| | e2 | |
Res(f,a2) =Res(f,2)= limz→2[f(z)(z−2)] =limz→2[ez/(z+1)2] = |
| . |
| | 9 | |
Stąd
| | 4 | | e2 | | −4+e3 | |
Twoja całka = 2πi(− |
| + |
| ) = 2πi |
| |
| | 9e | | 9 | | 9e | |
8 sty 09:40
Gray: Fraszka "Na brak szacunku"
Myśli, że wszystko mu się należy,
A wdzięczność nie w jego gestii leży.
Ma w dupie Twój cenny czas,
A wykorzysta cię jeszcze nie raz.
9 sty 08:52
daras: dobre

można kopiować ?
9 sty 11:34
MQ: Po co wam te podziękowania?
Ja tam traktuję pomoc tutaj jako rozrywkę umysłową (czytaj: nieciekawe ignoruję) i dzięki temu
unikam niepotrzebnych rozczarowań, a wręcz jestem wdzięczny niektórym za dostarczenie rozrywki
9 sty 11:43
Gray: Nie chodzi o podziękowania, tylko o jakiekolwiek zainteresowanie rozwiązaniem. Znam lepszą
rozrywkę, niż klepanie treści matematycznych w klawiaturę tylko dlatego, żeby klepać. Robię to
bo lubię matematykę, szukam ciekawych zadań, sam się przy tym dużo uczę, ale zadania wpisuję
nie dla siebie, tylko dla kogoś.
9 sty 13:05
daras:
9 sty 14:49