matematykaszkolna.pl
Całki krzywoliniowe i powierchniowe proszę o sprawdzenie Mateusz: Całki krzywoliniowe i powierchniowe proszę o sprawdzenie 2 zadań :
 cos(z) 
1.Korzystając ze wzoru całkowego Cauchy'ego oblicz ∮

dz , gdzie {z∊C:
  z(z−π)2 
|z−3|=1} jest okręgiem dodatnio zorientowanym .
 −2i 
Wychodzi mi

, jest to dobrze ?
 π 
 ez 
2..Wykorzystując tw. o residuach oblicz ∮

dz , gdzie {z∊C: |z|=3} jest
 (z−2)(Z+1)2 
okręgiem dodatnio zorientowanym . a tutaj mi wychodzi taka granica i nie wiem czy jest to dobrze : lim z−>2
 e2 e2 
=

=...=

(z+1)2 9 
6 sty 18:43
Mateusz: Ponawiam
6 sty 23:25
Mateusz: Proszę o pomoc
7 sty 10:37
Gray:
 2i 
W pierwszym wyszło mi

.
 π 
7 sty 10:45
Gray: Na 2. nie mam teraz czasu.
7 sty 10:52
Mateusz: Dobra minus gdzieś zgubiłem , to ok , bardziej zależy mi na drugim zadaniu
7 sty 18:09
Mateusz: nikt ?
8 sty 00:00
Gray: Ad. 2. Bez wchodzenia w szczegóły, dla funkcji holomorficznej f mamy: ∮Lf(z)dz = 2πi ∑Res(f,ai), gdzie Res(f,ai) to residuum funkcji f w punkcie ai.
 ez 
W Twoim przypadku f(z)=

oraz a1=−1, a2=2.
 (z−2)(z+1)2 
U Ciebie: Res(f,a1) =Res(f,−1)= limz→−1[f(z)(z+1)2]' =limz→−1[ez/(z−2)]'=
 ez(z−2)−ez e−1(−3)−e−1 4 
= limz→−1

=

= −

(z−2)2 9 9e 
 e2 
Res(f,a2) =Res(f,2)= limz→2[f(z)(z−2)] =limz→2[ez/(z+1)2] =

.
 9 
Stąd
 4 e2 −4+e3 
Twoja całka = 2πi(−

+

) = 2πi

9e 9 9e 
8 sty 09:40
Gray: Fraszka "Na brak szacunku" Myśli, że wszystko mu się należy, A wdzięczność nie w jego gestii leży. Ma w dupie Twój cenny czas, A wykorzysta cię jeszcze nie raz.
9 sty 08:52
daras: dobreemotka można kopiować ?
9 sty 11:34
MQ: Po co wam te podziękowania? Ja tam traktuję pomoc tutaj jako rozrywkę umysłową (czytaj: nieciekawe ignoruję) i dzięki temu unikam niepotrzebnych rozczarowań, a wręcz jestem wdzięczny niektórym za dostarczenie rozrywki emotka
9 sty 11:43
Gray: Nie chodzi o podziękowania, tylko o jakiekolwiek zainteresowanie rozwiązaniem. Znam lepszą rozrywkę, niż klepanie treści matematycznych w klawiaturę tylko dlatego, żeby klepać. Robię to bo lubię matematykę, szukam ciekawych zadań, sam się przy tym dużo uczę, ale zadania wpisuję nie dla siebie, tylko dla kogoś.
9 sty 13:05
daras: emotka
9 sty 14:49