ułamek przed logarytmem naturalnym - zależność
Gerwazy: skąd bierze się zależność:
1/2 ln|x| = ln|√x|
1/3 ln|x| = ln|3√x|
itd...
6 sty 18:38
3Silnia&6: loga x = y ⇔ ay = x / *m
m*loga x = my
loga xm = my ⇔ amy = xm −> ay = x
6 sty 18:48
3Silnia&6: amy*
6 sty 18:48
Gerwazy: Dalej nie rozumiem :x
6 sty 20:44
PW: Znany jest wzór (nie miejsce tu na dowód, powinieneś to twierdzenie znać):
k·lna = lna
k
(założenia dla liczb a i k sprawdź).
| | 1 | |
Podstaw w tym wzorze x = a oraz |
| = k, a zrozumiesz. |
| | 2 | |
Zrozumiesz również to, że w pierwszym wzorze prawa strona jest zła (może nie mieć sensu dla
x < 0, podczas gdy lewa strona jest określona dla ujemnych x).
6 sty 21:14