rozwiąż równiania
FCNAFCE: √5+x + √5−x = x
6 sty 17:51
Eve: dziedzina i do kwadratu 2x
6 sty 17:52
3Silnia&6: zal. 5+x ≥ 0 ⋀ 5−x ≥ 0 ⋀ x ≥ 0 (jako suma dwoch liczb nieujemnych)
x≥−5 x ≤ 5 x ≥ 0, x ∊ [0,5]
√5+x + √5−x = x /2
5 + x + 5 − x = x2
10 = x2 x ∊ [0,5] wiec x = √10
6 sty 17:57
FCNAFCE: kwadrat sumy pierwiastków to nie 5+x+5−x, robimy przecież normalne wzory skróconego mnożenia
jak chcesz obie strony podnieść do kwadratu
6 sty 18:01
Eve: a od kiedy (a+b)
2=a
2+b
2
6 sty 18:01
Eve: brawo za czujność
6 sty 18:02
FCNAFCE: wie ktoś jak rozwiązać to całe zadanie ?
6 sty 18:03
Eve: podnieś porządnie do kwadratu i zapisz, to ci dalej powiem
6 sty 18:04
3Silnia&6: x2 = 10 + 2√25 − x2
2√25 − x2 = x2 − 10 /2 zal. x2 − 10 ≥ 0 , x ∊ ?
25 − x2 = x4 − 10x2 + 100
x2 = t, t ≥ 0
t2 − 9t − 75 = 0
t1 = −> x = ?
t2 =
6 sty 18:07
FCNAFCE: 5+x+5−x+2√25−x2=x2
2√25−x2=x2−25
podnosimy obie strony znowu do kwadratu
100−4x2=x4−50x2+625
6 sty 18:08
FCNAFCE: dobra już wiem gdzie mam błąd − dzieki <3 za długa ta przerwa świąteczna
6 sty 18:09
Eve: 5+5=10
6 sty 18:10