3 zadanka z ciagów
Piterek: 1.W ciągu arytmetycznym róznica wyrazów czwartek i drugiego wynosi 4. Iloczyn wyrazów drugiego
i piątego jest równy −5. Wyznacz wzór ogólny tego ciągu
2.Ciąg an okreslony jest wzorem an=n(n−4)−5 dla n >=1.Znajdz roznice miedzy najwiekszym
dodatnim wyrazem tego ciagu a najmniejszym dodatnim wyrazem tego ciagu.
3.W ciagu geometryczynm (cn) dane sa wyrazy a3 = 3 i a6 = 19. Ile wyrazów tego ciagu
jest większych od 1729 ?
Proszę o pomoc w szczegolnosci 2 i 3 nie wiem jak się zabrać za nie ,w 3 trzebaobliczyc wzor
ogolny ciagu ?
6 sty 17:35
Piterek: up
w 1 zadaniu róznica czwartego wyrazu*****
6 sty 17:46
Piterek: prosze o pomoc
6 sty 17:56
Tadeusz:
wątpię by to drugie było dobrze zapisane
6 sty 18:01
Piterek: Sprawdziłem właśnie jeszcze raz w repetytorium (operon matura 2015) i jest właśnie taka treść

Wynik to niby 3.
6 sty 18:05
Tadeusz: to sprawdź jeszcze raz ....tym razem dokładnie −
6 sty 18:08
Tadeusz:
6 sty 18:12
Piterek: Przepisuje jeszcze raz ...
Ciąg (an) określony jest wzorem an = n(n−4) − 5 dla n=>1.Znajdz różnicę między największym
dodatnim wyrazem tego ciągu a najmniejszym dodatnim wyrazem tego ciągu.
A mógłbym prosić o pomoc z 1szym albo 3cim ?
6 sty 18:18
Tadeusz:
kończąc te dywagacje
widzisz, że olejne wyrazy tego ciągu "układają się" na paraboli
Największy dodatni to nieskończonośc
6 sty 18:26
Tadeusz:
3)
q=1/3
a
3=3=a
1q
2 a
1=27
a
n=27*(1/3)
n−1=3
3*3
−n+1=3
4−n
dalej już dla Ciebie−
6 sty 18:38