dowody algebraiczne
Radek: Dobry wieczór.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadań.
| | a | | √b2−1 | |
1.Wykaż, że jeżeli a>1 i b>1 oraz |
| = |
| to a=b. |
| | b | | √a2−1 | |
Dochodzę do a
4−a
2=b
4−b
2 i nie jestem pewien czy to wystarczy, aby zakończyć dowód, a jeśli
nie, to co jeszcze trzeba zrobić?
| | a | | 2 | |
2.Udowodnij że jeżeli liczba a +b jest rożna od zera oraz |
| = |
| to |
| | a+b | | 5 | |
6 sty 17:00
Tadeusz:
a4−b4=a2−b2
(a2−b2)(a2+b2)=a2−b2
(a2−b2)(a2+b2−1)=0
a2+b2−1>0 ba ... większe od 1
zatem a2−b2=0 itd...
6 sty 17:09
Radek: Dziękuję bardzo, a jakieś wskazówki do drugiego? Jakbym nie robił to dochodzę ostatecznie do
wyjściowej nierówności lub sprzeczności.
6 sty 17:20
Tadeusz:
| | 3 | |
5a=2a+2b ⇒ 3a=2b ⇒ b= |
| a |
| | 2 | |
Jeśli:
| a | | 2 | | 3 | |
| = |
| wstawiając w liczniku b czyli coś większego o |
| razy większe od |
| a+b | | 5 | | 2 | |
a
| | 2 | | 3 | | 3 | |
otrzymam |
| * |
| czyli |
| |
| | 5 | | 2 | | 5 | |
6 sty 17:44
Radek: Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale idąc za panem:
lub podstawiając do drugiego równania:
dalej nic nie udowodniłem.
6 sty 18:31
Tadeusz:
Napisałem Ci dowód ....tylko przeczytaj
6 sty 18:43