Całka podstawienie cz2
bezendu:
∫e
x√1+exdx
t=1+e
x
dt=e
xdx
?
6 sty 16:58
Eve: oki
6 sty 16:59
bezendu:
A tutaj jakie podstawienie
∫(2x+1)7dx
t=2x+1 ?
6 sty 17:00
Eve: tak, tylko dobrze oblicz dx
6 sty 17:04
6 sty 17:05
Eve:
6 sty 17:06
bezendu:
Nie koniecznie chciałem, żebyś za mnie rozwiązywał....
6 sty 17:08
Dawid: Przepraszam
6 sty 17:08
bezendu:
Oblicz podaną całkę przybliżając ją za pomocą sumy prostokątów:
∫10 xdx
6 sty 17:11
Eve: tu ci nie pomogę, nie pamiętam, sorki
6 sty 17:19
bezendu:
:(
6 sty 17:20
6 sty 17:23
Eve: tam trzeba mieć z jaka dokładnością
6 sty 17:29
Mila:

Dzielimy odcinek<0,1> na 10 jednakowych części.
Ustalamy długość przedziałów;
| | 1 | |
szerokość prostokąta : |
| |
| | 10 | |
| | 1 | | 2 | | 10 | |
wysokość odpowiednio : |
| , |
| ,... |
| |
| | 10 | | 10 | | 10 | |
Sumujemy pola prostokątów
| 1 | | 1 | | 1 | | 2 | | 1 | | 3 | | 1 | | 10 | |
| * |
| + |
| * |
| + |
| * |
| +..........+ |
| * |
| = |
| 10 | | 10 | | 10 | | 10 | | 10 | | 10 | | 10 | | 10 | |
| | 1 | | 1 | | 2 | | 3 | |
= |
| *( |
| + |
| + |
| ................+1) |
| | 10 | | 10 | | 10 | | 10 | |
Teraz uogólnij na n przedziałów i oblicz granicę.
6 sty 17:36
bezendu:
t=1+e
2x
dt=2e
2xdx
hmm co dalej ?
6 sty 17:36
Eve: e2x=(ex)2
więc chyba lepiej ex=t
6 sty 17:39
6 sty 17:40
bezendu:
Dziękuję.
6 sty 17:41