proszę o rozwiązanie
Michał: W pojemniku jest n kul białych i k kul czrnych Z pojemnika losujemy dwie kule .
Prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul różnych kolorów jest równe prawdopodobieństwu
wylosowania dwóch kul tego samego koloru . Wykaż że (n − k)2 = n + k
czyli P ({bc , cb}) = P ( { bb, cc})
n2 − 2nk + k2 −n − k =0
nie wiem jak to wykazać
6 sty 16:45
Maslanek: Korzystając z informacji w zadaniu poszukaj zależności n od k.
6 sty 16:51
Michał: czyli
n2 +n(2k − 1) = k − k2
n2 +n(2k − 1) − k + k2 = 0
Δ = 4k2 − 4k + 1 − 4( − k + k2) = 4k2 − 4k + 1 +4k − 4k2 = 1
k1 = −k lub k2 = −k+2
nie wiem czy dobrze
6 sty 18:36
Mila:
Masz obliczyć prawdopodobieństwa w zależności od n i k.
A − wylosowano dwie kule tego samego koloru
B− wylosowano dwie kule różnych kolorów
P(A)=P(B)⇔
| 1 | | 1 | |
| n*(n−1)+ |
| k*(k−1)=n*k⇔ |
| 2 | | 2 | |
n*(n−1)+k*(k−1)=2n*k⇔
n
2−n+k
2−k−2nk=0
n
2−2nk+k
2=n+k⇔
(n−k)
2=n+k
cnw
6 sty 19:37
Michał: dziękuję bardzo
moje rozumowanie było zupełnie nieprawidłowe
6 sty 21:00
Mila:
Tak, źle myślałeś.
6 sty 21:00
Michał: mam jeszcze zadanie
| | 1 | | 1 | | 3 | |
Rozwiąż graficznie równanie ( |
| )IxI − 1 = − |
| x2 + 2x− 2 |
|
|
| | 2 | | 2 | | 4 | |
| | 1 | |
zrobiłem tak narysowałem wykres funkcji g(x) = ( |
| )IxI i wykres funkcji
|
| | 2 | |
| | 1 | | 7 | | 1 | |
f(x) = − |
| x2 + 2x − |
| xw = 1 yw = − |
|
|
| | 2 | | 4 | | 2 | |
i wykresy te nie mają wspólnych punktów
a wynik wynosi x = 2 współrzędna ta spełnia oba równania
6 sty 21:14
Mila:
6 sty 23:14
Mila:
| | −1 | | 7 | | 7 | | 1 | |
f(2)= |
| *4+4− |
| =2− |
| = |
| =yw |
| | 2 | | 4 | | 4 | | 4 | |
spr.
6 sty 23:20
Michał: dziękuję MIli rzeczywiście żle obliczyłem wierzchołek
7 sty 22:03
Michał: mam jeszcze jedno zadanie
Trójkąt równoramienny o obwodzie p obraca się wokół podstawy Jakie wymiary powinien mieć
trójkąt, aby powstała w ten sposób bryła miała możliwie największą objętość . wyznacz tę
objętość
wiem że powstają dwa stożki i że trzeba wyrazić objętość bryły joko funkcję długości podstawy
trójkąta
b − ramiona trójkąta a − podstwa
| | 1 | | 3 | |
wyniki to a = |
| p −długość podstawy b = |
| p − długość ramion
|
| | 4 | | 8 | |
znowu robię pewnie jakieś błędy bo nic mi nie wychodzi
7 sty 22:25
7 sty 22:26
Mila:

AB=a
a+2b=p
2b=p−a
| | (p−a)2 | | 1 | | p2−2ap+a2−a2 | |
R2= |
| − |
| a2= |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 1 | | p2−2ap | | 1 | |
Vf= |
| *2*π* |
| * |
| a |
| | 3 | | 4 | | 2 | |
| | π*(p2*a−2a2p | | πp | |
Vf(a)= |
| = |
| *(ap−2a2) |
| | 12 | | 12 | |
| | πp | | p | | p2 | | πp3 | |
Vf= |
| *( |
| *p−2* |
| )= |
| |
| | 12 | | 4 | | 16 | | 96 | |
7 sty 23:07
Michał: mój błąd polegał na tym że a = CC,i dlatego nie mogłem wybrnąć
dziękuję bardzo
7 sty 23:22
Mila:
7 sty 23:26