matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Udowodnij , że ciąg jest ciągiem geometrycznym
Marek:
Witam , próbuję nauczyć się na poprawkę z ciągów , ale dwóch zadań nie rozumiem.
5 x 3
2
n
−
4
1. Udowodnij na podstawie definicji , że ciąg a
n
=
jest ciągiem
2
geometrycznym 2 Oblicz a
1
, r oraz a
n
ciągu arytmetycznego wiedząc , że {a
3
+ a
5
= 22 {a
2
= 21a
6
6 sty 16:32
J:
a
n+1
1) Wykaż,że:
= ma wartość stałą ..
a
n
2) a
3
= a
1
+ 2r i a
5
= a
1
+ 4r i a
2
= a
1
+ r i a
6
= a
1
+ 5r ... układ równań ..
6 sty 16:35
Tadeusz:
1)
5*3
2n−4
Rozumiem, że a
n
=
2
a
n+1
5*3
2(n+1)−4
2
=
*
=3
2n−2−2n+4
=3
2
a
n
2
5*3
2n−4
6 sty 16:41