określ dla jakich x,ywyrażenia maja sens liczbowy
Daria: 2x+3:x−1
6 sty 16:31
J:
Dla x ≠ 1
6 sty 16:32
Eve: przez jaka liczbe nie wolno dzielić?
6 sty 16:32
Daria: przez 0
6 sty 16:53
Daria: 
pomoze ktoś?
6 sty 17:22
Krystek: | 2x+3 | |
| mianownik≠0 czyli x−1≠0⇔x≠1 |
| x−1 | |
6 sty 17:23
Matijaz: Masz juz rozwiązanie
6 sty 17:24
Daria: nie
6 sty 17:33
Daria: mam 20 zadan jeszcze i godzine czasu niewiem, jak to ogarnąc i komu odp na roznych zadaniach
jestem
6 sty 17:35
Daria: 1,5 i 0,5?
6 sty 17:36
5-latek: No jak nie masz rozwiazania
16:53 napisalas przez co nie wolno dzielic . Dla jakiego xsa mianownik =0 x−1=0 to x=
.....
Odp. Dla x= wyrazenie to ytraci sens liczbowy
6 sty 17:37
5-latek: Przepraszam przeczytalem traca sens liczbowy a ma byc maja sens liczbowy
to napisz tak jak Krystek 17:23
6 sty 17:42
Daria: i nic wiecej?
to juz rozwiązanie?
6 sty 17:44
5-latek: Tak tylko tyle .
O nic wiecej sie nie pytaja
6 sty 17:46
Daria: oki w kazdym przykładie moge tak zrobić?
6 sty 17:51