rozwiąż równania
Daria:
(3x−12)(x+2)(x−1)=0
6 sty 16:16
Eve: kiedy iloczyn jest równy 0?
6 sty 16:18
Daria: takie mam zadania
6 sty 16:18
Daria: niewiem jak sie za to zabrać
6 sty 16:19
Eve: zadałam pytanie, odpowiedz
6 sty 16:20
Daria: x2(x+1)−4(x+1)=0
6 sty 16:21
Daria: niewiem
6 sty 16:22
Daria: wie ktoś jak to wyliczyć?
6 sty 16:25
5-latek: Chodzisz do 1 czy 2 klasy liceum i nie wiesz kiedy iloczyn jest rowny 0?
no 0*5*9=
5*0*9=
5*9*0=
6 sty 16:25
Eve: w drugim wyłącz (x+1) przed nawias
6 sty 16:26
Daria: ok.dzięki
6 sty 16:32
5-latek: To napisz jak bedzie wygladac dalej rownanie z 16:21
6 sty 16:39
mikołaj: x+1(x2−4x+1)=0 czy tak?
6 sty 16:51
Daria: x+1(x2−4x+1)=0 czy tak?
6 sty 16:52
Daria: kolego?
6 sty 16:53
5-latek: Nie
(x+1)(x2−4)=0 dalej rozwiazuj
6 sty 16:54
Kinga: Czy to ma sens rozpisywać tak ładnie rozpisane rownanie jak było podane na początku? Wystarczy
tylko w Iloczynie tym pierwszym każdy nawias przyrównać do zera i masz 3 rozwiązania koniec
nie widzę problemu
6 sty 16:56
Daria: niewiem jak
6 sty 16:56
Daria: czyli każde przyrównac osobo do 0 i wyliczyc x tak ?
6 sty 16:58
Kinga: Czego nie wiesz?
Jak już wszystko jest rozpisane praktycznie
(x+1)(x+2)(X−2)=0
6 sty 16:59
Kinga: No tak jak masz już iloczyn
To naprawdę proste jest
6 sty 17:00
5-latek: Tak
Bo iloczyn dwoch lub kilku liczb =0 gdy chociaz jeden z czynnkow =0 (popatrz na to co napisalem
16:25)
6 sty 17:00
Daria: 4,−2,1 tak kolezanko?
6 sty 17:00
Kinga: No tak jak masz już iloczyn
To naprawdę proste jest
6 sty 17:00
Kinga: Chodzi Ci o rozwiązanie tego pierwszego równania bo jak tak do dobrze
6 sty 17:02
Daria: tak myślalam a tworzyłam inna matme..masakra
6 sty 17:02
Daria: tak pierwsze
6 sty 17:03
5-latek: Teraz kolezanka pomoze Ci rozwiazac drugie rownanie
6 sty 17:04
Daria: no niewiem czy pomoze

patrze na inne jak napisales i próbuje
6 sty 17:05
Daria: 16.54 kolego to jest częsciowe równanie i teraz to mam dalej liczyć?
6 sty 17:08
5-latek: Patrz na 16:54
masz dwa czynniki jeden to x+1 drugi to x2−4 czyli x+1=0 to x=....policz lub
x2−4=0 to x=+ cos tam lub x=− cos tam
Beda tu 3 rozwiazania
6 sty 17:11
Daria: 
?
6 sty 17:13
5-latek: x+1−0 to x=.... policz (przeciez to jest podstawowka
pozniej zajmiemy sie drugim czynnikiem
6 sty 17:14
5-latek: oczywiscie x+1=0 to x=
6 sty 17:15
Daria: mam −1 i 2. a trzecie?
6 sty 17:16
Daria: ja nie pamietam takich rzeczy do szkoły chodziłam 4lata temu teraz zaocznie
chodze....przwrwałam technikum.
6 sty 17:18
Daria: ?
6 sty 17:19
Krystek: z 16:21
(x+1)(x2−4)=0
(x+1)(x−2)(x+2)=0⇔ x=−1 lub x=−2 lub x=2
6 sty 17:22
5-latek: A trzecie to
popatrz x2−4 =(x−2)(x+2)
Zobacz czy x2−4 nie przypomina CI wzoru skroconego mnozenia a2−b2= (a+b)(a−b) ?
Wiec teraz
zobacz nasze wyjsciowe rownanie godz 16:21 mozemy rozpisac tak
(x+1)(x2−4)=0 to (x+1)((x+2)(x−2)=0 i zrob tak samo jak to pierszse przyrownujac kazdy
czynnik do zera .
Napisz jakie beda tu rozwiazania tego rownania
6 sty 17:23
Daria: wkońcu ktoś czyli odpowiedzi które napisałam sa dobre bo mam takie same
6 sty 17:23
5-latek: Witaj
Krystek 
Pozdrawiam
6 sty 17:24
Krystek: Witaj
6 sty 17:24
Daria:
17.16? czyli mam dobrze tylko jeszcze −2
6 sty 17:28
Daria: wyniki miałam predzej niz krystek
6 sty 17:28
Eve: czy jest ktos kompetenty do zrobienia porządku z dowcipnisiem seksistą?
6 sty 17:29
Daria: pomożecie mi kolejne?
6 sty 17:30
5-latek: Dawno nie moglismy sie spotkac na forum .
Juz CI pisalem dlaczego . Mysle ze od teraz bedzie coraz lepiej .

i
6 sty 17:31
5-latek: A trudne ?
6 sty 17:32
Daria: mam ich 20
6 sty 17:37
5-latek: Pisz nowe tematy zawszse ktos pomoze
6 sty 17:39
Daria: x3−x2−3x+3=0
x3+3x2+2x−6=0
6 sty 17:39
Daria:
6 sty 17:50