przekształcenia funkcji
Kuba: | | 1 | |
1Wykres funkcji h(x) |
| −1 powstał w wyniku przekształcenia wykresu funkcji |
| | 3x−6 | |
| | 1 | |
f(x)= |
| , gdzie x=/= 0, najpierw przez powinowactwo prostokątne o osi OY i skali k\neq 0, |
| | x | |
a następnie przesunięcie równoległe wykresu otrzymanej funkcji o pewien wektor u.
a) Podaj współrzędne wektora u i skalę k.
| | 1 | |
b) Czy otrzymamy wykres funkcji h, jeśli wykres funkcji f(x)= |
| przekształcimy wykonując |
| | x | |
powyższe przekształcenia, ale w odwrotnej kolejności? Odpowiedź uzasadnij.
2.Naszkicuj wykres funkcji określonej wzorem f(x)=||x−2|−4|. Na podstawie wykresu funkcji f
określ, dla jakich wartości parametru m (m\in R) równanie ||x−2|−4|=7−5m ma 3 rozwiązania.