przekształcenia funkcji
Kuba: 1 Naszkicuj wykres funkcji określonej wzorem f(x) = ||x−2|−4|. Na podstawie wykresu funkcji f
określ, dla jakich wartości parametru m (m∊R) równanie ||x−2|−4| = 7−5m ma trzy rozwiązania
dodatnie.
| | 1 | |
2 Wykres funkcji h(x)= |
| − 1 powstał w wyniku przekształcenia wykresu funkcji |
| | 3x+6 | |
| | 1 | |
f(x)= |
| , gdzie x=/=0 , najpierw przez powinowactwo prostokątne o osi OY i skali k\neq 0, |
| | x | |
a następnie przesunięcie równoległe wykresu otrzymanej funkcji o pewien wektor u.
a) Podaj współrzędne wektora u i skalę k.
b) Czy otrzymamy wykres funkcji h, jeśli wykres funkcji f(x)=\frac{1}{x} przekształcimy
wykonując powyższe przekształcenia, ale w odwrotnej kolejności? Odpowiedź uzasadnij.
Mógłby ktoś dokładnie rozpisać te zadania?