logartmy
Ala: skorzystając z tego ze log 2=0.3 oblicz przyblizona wartosc logarytmu:
log 16=
6 sty 15:24
Eve: 16=24 podstaw, skorzystaj z wł. logarytmu
6 sty 15:25
Ala: dzieki
6 sty 15:27
Ala: a to log 0,04 ?
6 sty 15:29
Eve: zamień na ułamek zwykły i własności log
6 sty 15:30
Eve: chyba, że to do tego samego zadania, to 0,04=0,22
6 sty 15:31
Janek191:
| | 4 | |
log 0,04 = log |
| = log 4 − log 100 = log 22 − log 102 = 2 log 2 − 2 log 10 = |
| | 100 | |
= 2*0,3 − 2* 1 = 0,6 − 2 = − 1,4
6 sty 15:33
5-latek: | | 4 | |
log0,04= log |
| = log4−log100= log22−2= 2log2−2= licz dalej |
| | 100 | |
6 sty 15:34