Prawdopodobieństwo wylosowania kul
Adik: Witam, mam takie zadanie:
W urnie znajdują się 3 kule białe i 4 czerwone, losujemy dwie kule. Oblicz prawdopodobieństwo
wylosowania dwóch kul białych.
Mógłby ktoś sprawdzić obliczenia
Zbiór wszystkich zdarzeń:
7
2
mocΩ=
=21
Zbiór wylosowania 2 kul jednego koloru:
3
1
3
1
mocA=
*
=9
Prawdopodobieństwo dwóch kul białych:
mocA
9
P(A)=
=
mocΩ
21
6 sty 15:12
Eve: A− 2 kule białe a nie tego samego koloru
6 sty 15:14
J:
3
2
IAI =
6 sty 15:14
Janek191:
7
2
I Ω I =
3
2
I B I =
I B I
P( B) =
I Ω I
B − zd. losowe − " wylosowano dwie kule białe
6 sty 15:14
Maslanek: Źle
Zdefiniuj sobie A − 2 kule białe
Policz |A|