Obliczyć pracę siły F=[xy^2,yx^2]
Aniaxx: Dobrze zapisana całka ? Po jakich granicach ją całkować ?
Obliczyć pracę siły F=[xy2,yx2] od pkt A(0,0) do pkt B(a,a)
Całka będzie wyglądała tak ?
∫xy2dx + ∫yx2dy
Teraz tylko po jakich granicach mam całkować od 0 do a ?
6 sty 14:55
Gray: Od punktu A do B.
6 sty 15:13
Gray: I bez tej drugiej całki, tj. ∫xy2dx + yx2dy
6 sty 15:14
Aniaxx: A czy nie chodzi o ten wzór ? : ∫AB P(x,y)dx+Q(x,y)dy i możesz mi powiedzieć jak będą
wyglądały te granice bo nie bardzo wiem jak je podstawić pod całkę ...
6 sty 15:37
Gray: O ten właśnie.
Podstaw x=x(t)=t, y=y(t)=t, t∊[0,a] ← to jest parametryzacja;
dx=x'(t)dt=dt, dy=y'(t)dt=dt.
czyli:
Twoja całka = ∫[0,a]2t3dt = ...
6 sty 15:41
Aniaxx: Dzięki wielkie , dalej już wiem
6 sty 15:47
Gray: Ważne, żebyś zrozumiała to co ja Ci napisałem.
6 sty 15:49