równanie kwadratowe z parametrem
Matik: Dla jakich wartości parametru m rózne rozwiązania x1 , x2 równania −4x2 +(m+1)x−4=0
spełniaja
warunek 4Ix1+x2I +m =x1*x2 +16
Poproszę o pomoc w ustaleniu warunków, dalej już sobie poradzę z obliczeniami.
Pozdrawiam
6 sty 14:52
Janek191:
Δ > 0
Z wzorów Viete'a
| | c | | −4 | |
i x1*x2 = |
| = |
| = 1 |
| | a | | − 4 | |
więc
m
2 + 2 m + 1 − 4*(−4)*(−4) = m
2 + 2 m − 63 > 0
| | m + 1 | |
4* I |
| I + m = 17 ⇒ I m + 1 I + m = 17 |
| | 4 | |
6 sty 15:03
Matik: Dziękuję bardzo
6 sty 15:35