Trygonometria
pawdralala: Witam, mam problem z zadaniem z trygonometrii:
Jeśli cosx= − 12 i x∊ (π,3π), to cos x2 jest równy :
A) 12 B) −12 C) − u{√2−√2 {2}
6 sty 14:20
pawdralala: Odpowiedź C) − (√2−√2)/2 i d) − (√2+√2)/2 Proszę o pomoc bo korzystam z wzoru na cos x/2 i
wychodzi mi √3/4. Dziękuje
6 sty 14:21
J:
wskazówka: cosx = 2sin(x/2)cos(x/2) .. i jedynka trygonometryczna ...
6 sty 14:22
Bogdan:
Hej
J − wdarł się Tobie chochlik
6 sty 14:42
J:
...jasne ... pomyłka ....
6 sty 14:43
pawdralala: Nie rozumiem wskazówki do jedynki podstawić sinx/2 i cosx/2?
6 sty 14:44
J:
cosx = cos2(x/2) − sin2(x/2) ..
6 sty 14:45
Bogdan:
| | 1 | |
cosx = − |
| i x∊(π, 3π) ⇒ x = ... oblicz wartość x |
| | 2 | |
6 sty 14:46
J:
| | 1 | | 1 | |
cosx = 2cos2(x/2) − 1 ..czyli: − |
| = 2cos2(x/2) − 1 ⇔ cos2(x/2) = |
| .. |
| | 2 | | 4 | |
6 sty 14:53
pawdralala: obliczyłem że x=1 1/3 i x2= 2 2/3 czyli teraz mam podstawić?
6 sty 14:55