Wyznacz wartość m dla której proste są prostopadłe
Jacob: | | m−1 | |
Wyznacz wartość m, dla której proste 3x−y+4=0 i y= |
| x+2 są prostopadłe. |
| | 2 | |
6 sty 13:44
J:
| m−1 | | 1 | |
| = − |
| ...i licz ... |
| 2 | | 3 | |
6 sty 13:46
Jacob: Może mi ktoś to całe zdanie wytłumaczyć co skąd się bierze?
6 sty 13:47
J:
dwie proste są prostopadłe,jeśli ich współczynniki kierunkowe spełniają warunek:
a1*a2 = − 1
6 sty 13:50
6 sty 14:05
J:
| | m−1 | | m−1 | |
...nie ... a1 = 3 oraz a2 = |
| .. zatem: 3* |
| = − 1 |
| | 2 | | 2 | |
6 sty 14:08
Jacob: czyli
6*(m−1)=2
6m−6=2
6m=8 /6
6 sty 14:16
J:
druga linijka źle ...
6 sty 14:19