Średnie w prostopadłościadach o jednostkowej objętości.
Arachnist: Otóż jest to zadanie z tematu: "Średnia średniej nierówna". Wśród prostopadłościanów o
podstawie kwadratowej i jednostkowej objętości wskazać ten, którego pole powierzchni
całkowitej jest najmniejsze. Podejrzewam, że jest to ten o a=1 i H=1, ale wydaje mi się że
zadanie trzeba rozwiązać używając średnich. Problem w tym, że nie mam pojęcia jak

Dziękuję
za pomoc
6 sty 13:15
Arachnist: Up
6 sty 15:12
Maslanek: V=a2*H=1
Pc=2a2+4aH
Prosta funkcja Pc(a)
6 sty 15:17
Arachnist: Dzięki
6 sty 17:12
Rawksolid: Hej mam to samo zadanie. Tylko nie rozumiem twojego rozwiązania. Jak wykorzystać średnie w tym
przykładzie?
6 sty 18:21
PW: Jak podał
Maslanek
a
2H = 1,
stąd
zatem
(1) P
c ≥ 3
3√2a2·(a/2)·(a/2) = 3
3√8 = 6
Zastosowaliśmy twierdzenie o nierówności między średnią arytmetyczną dla 3 składników
(zrobiliśmy sobie specjalnie 3 składniki, by skróciły się "a" pod pierwiastkiem).
Dokładna znajomość twierdzenia o nierówności między średnimi pozwala stwierdzić, że równość w
(1) ma miejsce dla takich a, dla których
| | 2 | |
2a2 = |
| , czyli dla a = 1. |
| | a | |
Odpowiedź: Największe pole powierzchni ma sześcian.
6 sty 19:55
PW: Poprawka w odpowiedzi. Najmniejsze pole ...
6 sty 19:59