liczby naturalne .
5-latek: Tego nie rozumiem
Wypisz wszystkie skonczone podzbiory zbioru N zamkniete ze wzgledu na
a) dodawanie
b) mnozenie
Odpowiedz uzasadnij .
Tyle co wiem to ze w zbiorze liczb naturalnych wykonalne jest dodawanie i mnozenie
6 sty 12:17
Gray: Ad. a) Np. {0}. Jakiś inny?
Ad. b) {0}, {1}, {0,1}. Coś jeszcze?
Uzasadnij.
6 sty 12:20
Maslanek: To znaczy, że wykonując te działania w tym swoim podzbiorze nie wyjdziesz poza niego.
Weźmy na przykład podzbiór {1,2} z dodawaniem:
1+1=2 OK
ale 1+2=3 ŹLE
Natomiast {1,2} z mnożeniem:
1*1=1 OK
1*2=2 OK
2*2=4 ŹLE
6 sty 12:21
5-latek: Mysle tak (ale nie wiem czy dobrze ) np w a) {0} gdyz 0 jest elementem neutralnym dodawania
i dalbym moze {1} gdyz istnieje liczba naturalna wieksza o 1
Natomiast w b) chyba juz nic bym nie dodal (myslenie to samo ) z tym ze 1 jest neutralnym
elementem mnozenia i mnozenie przez 0 jest wykonalne w zbiorze liczb naturalnych .
To jest zadanie zaliczone do trudnych
6 sty 12:30
5-latek: Czesc
Maslanek 
Nie widzialem Twojego postu gdy pisalem swoj .
Poczekajmy na opinie
Graya
6 sty 12:36
Maslanek: To jedyne zbiory

Uzasadnienie −
a) (<1>, +) generuje cały zbiór (N,+)
Podobnie <k>={n*k: n∊N\{0}}, które oczywiście nie są skończone.
Jeżeli zbiór zawiera choćby dwie liczby naturalne, to jedna z nich jest pewną k≠0 i jej
dodawanie do siebie generuje przynajmniej zbiór <k>.
b) <k>={k
n: n∊N\{0}}
Gdy k=1, to <1>=1
Gdy k=0, to <0>=0
{0,1} generuje {0,1}
6 sty 13:00
Gray: Ad. a) Nic dodatkowo do 0 nie można dołożyć, jeżeli zbiór ma być zamknięty na dodawanie i
skończony. Gdyby dołożyć liczbę a, musielibyśmy też dołożyć 2a, 3a, 4a, 5a, 6a,... aby była
zamknięty ze względu na dodawania (tj. wynik ma należeć do zbioru). Rozumiesz? Jedynie dla a=0
zbiór ten jest skończony.
6 sty 13:01
5-latek: tak rozumiem i dziekuje
6 sty 13:06