Dla jakiego x rząd macierzy A jest równy 3
maciej: Dla jakiego x rząd macierzy A jest równy 3?
1 1 x
A= 2 3 2
3 4 2
Jak się za to zabrać?
6 sty 11:57
Gray: W Twoim przypadku: rząd(A)=3 ⇔ det(A)≠0
6 sty 11:59
maciej: Czyli w takich zadaniach najpierw liczę rząd, a następnie wyznacznik?
6 sty 12:03
Gray: Skąd ten wniosek?
6 sty 12:04
maciej: Sam nie wiem, bo nie wiem jak to zadanie wyliczyć.
6 sty 12:05
Gray: Napisałem Ci: musisz obliczyć det(A) i wyrzucić te x, dla których det(A)=0.
6 sty 12:09
maciej: det(A)=−x
w odpowiedziach jest x≠0
6 sty 12:17
maciej: jak do tego dojsc na tym miejscu wlasnie sie zatrzymalem
6 sty 12:17
Gray: Gratuluję rozwiązania zadania.
6 sty 12:18
Gray: Co? A czytasz co piszę? Marnujesz mój czas...
6 sty 12:19
maciej: Już zrozumiałem, dziękuję za pomoc!
A przy okazji pomagasz dobrowolnie jeśli marnujesz swój czas to po prostu tego nie rób.
6 sty 12:23
Gray: Zapytałeś o 11:57, podałem Ci odpowiedź 2 minuty później. Ty 20 minut później piszesz, że
wiesz, że detA=−x, ale nie wiesz jak dalej liczyć. A stoi jak wół o 11:59, że rząd(A)=3 ⇔
detA≠0.
Jedyny wniosek: pytasz i nie czytasz odpowiedzi ⇒ marnujesz czas osoby, która Ci pomaga (a
mogłaby pomagać w tym czasie komuś innemu). Doceń to. Nie chodzi o mnie (ja nie potrzebuję
wdzięczności lub uznania), piszę tak ogólnie. Każdy kto pomaga poświęca swój czas
bezinteresownie. To nie jest tak, że każdemu się wszystko należy. Bo tak.
6 sty 15:06