Bardzo proszę o pomoc
GG: Niech X={0,1}1000 będzie zbiorem binarnych ciągów długości 1000, tzn. x=(x1,x2...x1000),
gdzie xi=0 lub xi=1 dla i ∊ {1,....,1000}. Para ciągów x,y∊X, x=(x1x2....x1000),
(y1y2....y1000) są w relacji S wtedy i tylko wtedy, gdy liczba zer w x i y jest taka sama.
Pokaż, że jest to relacja równoważności. Wyznacz klasę abstrakcji elementu x≈
=(x1≈x2≈...x1000≈), gdzie xi≈=0 gdy i jest nieparzyste lub i jest podzielne przez 10, oraz
x1≈ = 1 w pozostałych przypadkach.
6 sty 11:28
Maslanek: Zwrotność, symetryczność i przechodniość są oczywiste. Jest to więc relacja równoważności.
Zauważmy, że x~={0,1,0,1,0,1,0,1,0,0, ...}
[x~]={y∊{0,1}1000: y~x} = {y∊{0,1}1000: liczba zer w x i y jest taka sama} =
{y∊{0,1}1000: y ma 600 zer}
6 sty 12:01