Rozwiąż równanie
Gosia: cos9x − cos7x +cos3x − cosx = 0
6 sty 10:47
Gosia: help me!
6 sty 12:07
Eve: zastosuj wzór na różnicę cos 9x i 7x oraz 3x i x
6 sty 12:13
reyg: | | x+y | | x−y | |
cosx+cosy=2cos |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | x+y | | x−y | |
cosx−cosy=−2sin |
| sin |
| |
| | 2 | | 2 | |
podejrzewam, że jak się fajnie dobierze któryś ze wzorów to będzie dało się wyłączyć któryś ze
składników i pięknie zapisać w postaci iloczynowej
6 sty 12:14
Eve: fajnie jest tak jak podałam
6 sty 12:15
Justyna: Wtedy otrzymam: −2sin8sinx + (−2sin2xsinx) ?
6 sty 13:20
Eve: nie
powinnaś otrzymać 2 sin8xsin(−x)+2sin2xsin(−x)
6 sty 13:26
Justyna: I teraz jaki czynnik mogę włączyć przed nawias?
6 sty 13:39