Obliczyć równanie różniczkowe: y' = lnx
Gerwazy: Obliczyć równanie różniczkowe:
y' = lnx
Czy najlepiej to rozwiązać metodą zmiennych rozdzielonych?
Jak rozpoznać kiedy równanie różniczkowe jest liniowe a kiedy nie oraz kiedy jest jednorodne a
kiedy jest niejednorodne?
6 sty 10:41
Gray: Zapomnij na chwilę o równaniach różniczkowych. Pomyśl: wiesz, że pochodna pewnej funkcji f to
lnx. Jak wyznacz tę funkcję?
6 sty 11:31
Gerwazy: Całkując ją?
6 sty 11:51
Gray: Tak.
6 sty 11:54
Gerwazy: W sumie to wychodzi na to samo.
6 sty 12:07
Gray: Taki urok matematyki.
6 sty 12:08
Gerwazy: Mógłbyś mi jeszcze przybliżyć jak rozpoznać kiedy równanie różniczkowe jest liniowe a kiedy nie
oraz kiedy jest jednorodne a kiedy jest niejednorodne?
i czy wynikiem równania:
y'=1/√x
będzie:
y=2√x+C ?
6 sty 12:54
Gerwazy: UP − pilnie proszę o pomoc
6 sty 16:40
J:
y' + f(x)*y = g(x) .... liniowe niejednorodne ..
y' + f(x)*y = 0 .... liniowe jednorodne ..
6 sty 16:42
J:
| | 1 | |
dobrze ....y' = |
| y = 2√x + C |
| | √x | |
6 sty 16:44