pomocy ;c
Marek: jak wyliczyć z równania pozostałe kąty z równania jeśli mam ułamek : tgα=1/3 (bez użycia
trójkąta)
6 sty 09:38
wojtas: pozostałe kąty czy funkcje trygonometryczne?
6 sty 09:45
Marek: funkcji trygonometrycznych
6 sty 10:24
wojtas: zapisać że tgα=13, to jest i sinαcosα=13, z tego wynika że sinα=13cosα,
podstawić do jedynki trygonometrycznej, wyliczyć sinα i cosα i wtedy ctgα bo ctgα to
cosαsinα
6 sty 10:30
6 sty 10:31
5-latek:

Zalozmy ze to kat ostry (bede pisal kąt z dla wygody )
Definicja
| | x | |
cosz= |
| gdzie r to promien wodzacy |
| | r | |
r=
√x2+y2
r=
√32+12=
√10
sinz= U{1}{
√10
cosz= U{3}{
√10
Teraz to samo ddla pozostaltych cwiatrek zrob np dla 2 cwiartki
NP dla 2 cwiartki zauwaz ze x jest ujemne ale y jest dodatnie tak samo jak r bedzie dodatnie
(zreszta w kazdej cwiartrce
| | y | | 1 | | 1 | |
to np tgz= |
| = |
| − |
| |
| | x | | −3 | | 3 | |
6 sty 10:45