Rozwiąż równanie
Justyna: sinx + √3cosx = 1
6 sty 09:25
Eve: sinx=√1−cos2x
podstaw, przenieś wyrażenie z cos na prawo i podnieś do kwadratu
6 sty 09:27
Justyna: czyli będzie:
√1 − cos2 x +
√3cosx = 1
√1 − cos2 x = 1 −
√3cosx
1− cosx = 1 − 3cos
2x
cosx = 3cos
2x
6 sty 09:44
Eve: nie, (a−b)2=a2−2ab+b2
6 sty 09:47
Eve: no i jeszcze zgubiłaś kwadrat przy cos po lewej stronie
6 sty 09:48
Justyna: Niestety poddaje się − coś nie mogę otrzymać wyniku −.−
6 sty 09:56
Eve: a gdzie tkwi problem? jaki masz wynik ty, a jaki w odp?
6 sty 09:57
razor: | 1 | | √3 | | 1 | |
| sinx + |
| cosx = |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | |
| | π | | π | | 1 | |
cos |
| sinx + sin |
| cosx = |
| |
| | 3 | | 3 | | 2 | |
dokończ
6 sty 10:08
Justyna: | | pi | | −pi | | pi | |
Mój wynik to x= |
| + 2kpi v x= |
| = 2kpi a w odpowiedziach mam x= |
| + 2kpi |
| | 6 | | 6 | | 2 | |
ten wzór (a−b)2=a2−2ab+b2
powinnam zastosować tutaj:
√1−cos2 x = 1 −
√3cosx
i wtedy otrzymuje: 1 −cos
2x = 1 −2
√3cosx + 3cos
2x
−4cos
2x = −2
√3cosx
4cosx = 2
√3
| | pi | | −pi | |
x= |
| + 2kpi v x= |
| = 2kpi |
| | 6 | | 6 | |
Gdzie robię błąd?
6 sty 10:16
Eve: nie możesz dzielic przez cos

−2cosx(2cosx−
√3)=0
to równanie trzeba rozwiązać
6 sty 10:27
Justyna: Faktycznie! Wszystko już się zgadza − dziękuje za pomoc!
6 sty 10:46
Justyna: Tylko mam jeszcze jedno pytanie do Ciebie Eve..
Czy sinx =
√1 − cos2x to jest jakaś własność, którą powinnam zapamiętać, czy skąd to się
wzięło?
6 sty 12:14
Eve: podstawowa jedynka trygonometryczna sin2+cos2=1
6 sty 12:15