ciag geometryczny
Malwina xxx: Dany jest ciag geometryczny, w ktorym a1 = 128, q = − 1/2. Ile wynosi trzeci i szosty wyraz
tego ciagu?
6 sty 08:43
Krystek: a3=a1*q2 stosujesz wzór an=a1*qn−1
6 sty 08:49
Malwina xxx: pomocy
6 sty 13:02
Janek191:
a
1 = 128
Skorzystaj z wzoru na n −ty wyraz ciągu geometrycznego:
a
n = a
1 *q
n − 1
| | 1 | | 1 | | 128 | |
Np. a6 = a1*q6 − 1 = a1*q5 = 128*( − |
| )5 = 128* (− |
| ) = − |
| = − 4 |
| | 2 | | 32 | | 32 | |
6 sty 15:23
Janek191:
a
1 = 128
Skorzystaj z wzoru na n −ty wyraz ciągu geometrycznego:
a
n = a
1 *q
n − 1
| | 1 | | 1 | | 128 | |
Np. a6 = a1*q6 − 1 = a1*q5 = 128*( − |
| )5 = 128* (− |
| ) = − |
| = − 4 |
| | 2 | | 32 | | 32 | |
6 sty 15:24
6 sty 15:24
5-latek: Zadanie zrobione , a gary dalej nie sa pozmywane
6 sty 15:24
Eve: 
jeszcze nie do końca zrobione
6 sty 15:27
Malwina xxx: kolacja będzie zrobiona
6 sty 15:29
Malwina xxx: a ja myslalam ze to cale hi
6 sty 15:30
Eve: nie, bo masz jeszcze kilka
6 sty 15:31
Malwina xxx: to jest cale zadanie?
6 sty 15:36
Janek191:
Ale problem z tymi garami
6 sty 15:36
Eve: Janek ci skończył
6 sty 15:37
Malwina xxx: pełen serwis
6 sty 15:37
Janek191:
a
3 dokończ
6 sty 15:38
Malwina xxx: 
Janku mógłbyś?
6 sty 15:39
Eve: 128:4?
6 sty 15:40
Janek191:
| | 1 | |
Nie wiesz ile jest (− |
| )2 ? |
| | 2 | |
6 sty 15:40
Janek191:
| | 1 | |
Nie wiesz ile jest (− |
| )2 ? |
| | 2 | |
6 sty 15:40
Malwina xxx: 128:4=32
a to drugie −1/4 a jak to poprawnie zapisac
6 sty 15:43
Janek191:
Nie
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
( − |
| )2 = ( − |
| )*( − |
| ) = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
Całość:
| | 1 | | 1 | | 128 | |
a3 = a1*q2 = 128*(− |
| )2 = 128* |
| = |
| = 32 |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
6 sty 15:50