ciag arytmetyczny
Malwina xxx: Liczby : x∧2 , 2x− 1, x−2 sa trzeba kolejnymi wyrazami ciagu arytmetycznego. Oblicz wartosc x
6 sty 08:35
Krystek: z def ciągu arytmetycznego
6 sty 08:52
Malwina xxx: pomocy
6 sty 13:03
Krystek: W czym?
Podstaw a1=x2 a2=2x−1 a3=x−2 i licz!
Pokonaj lenia!
6 sty 13:54
J:
2(2x−1) = x2 + x − 2 ... i licz ..
6 sty 13:56
Eve: 4x2−2=x2+x−2
poprzenoś na lewo, wyłącz x i już proste masz
6 sty 15:16
Malwina xxx: 4xkwad−xkwad−xkwadr=−2+2?
6 sty 15:19
Eve: wszystko na lewo
6 sty 15:28
Malwina xxx: 4xkwa−2−xkwa−2=x
6 sty 15:41
Malwina xxx: ?
6 sty 15:44
Janek191:
4 x2 − 2 − x2 − x + 2 = 0
3 x2 − x = 0 itd.
6 sty 15:46
Malwina xxx: ?
6 sty 15:50
Janek191:
Eve: pisała Ci byś wyłączyła x przed nawias − to zrób to
6 sty 15:53
Malwina xxx: nie umiem
6 sty 15:55
Janek191:
To co umiesz ?

x*( 3 x − 1) = 0
cd.
6 sty 15:57
Janek191:
Kiedy iloczyn dwóch liczb jest równy 0 ?
6 sty 15:58
Malwina xxx: aj tam. nie umiem , nie dam rady zrobic tych zadan
6 sty 15:59
Janek191:
cd.
x = 0 lub 3 x − 1 = 0
x = 0 lub 3 x = 1 / : 3
=======================
6 sty 16:03
Janek191:
cd.
x = 0 lub 3 x − 1 = 0
x = 0 lub 3 x = 1 / : 3
=======================
6 sty 16:03
Malwina xxx: dziekuje Ci bardzo
6 sty 16:06
Janek191:
Zrobię całe zadanie, bo coś mi się nie podoba

x
2, 2 x − 1 , x − 2
Ma być a
2 − a
1 = a
3 − a
2
czyli
2 x − 1 − x
2 = x − 2 − ( 2 x − 1)
2 x − 1 − x
2 = x − 2 − 2 x + 1
2 x − 1 − x
2 − x + 1 + 2 x = 0
− x
2 + 3 x = 0
x*( − x + 3) = 0
x*( 3 − x) = 0
x = 0 lub 3 − x = 0
x = 0 lub x = 3
==============
Te ciągi arytmetyczne :
a) 0, − 1, − 2
b) 9, 5, 1
6 sty 16:09
Malwina xxx: Oblicz sume osmiu poczatkowych wyrazow ciagu geometrycznego, gdy : a1 = 2/3 , a2 =1 Janku czy
to tez potrafiłbyś zrobic?
6 sty 16:16
Eve: przecież ci to zrobiłam
6 sty 16:21
Malwina xxx: moglabys przejsc na tamto zadanie?
6 sty 16:24
Eve: juz tam byłam
6 sty 16:24
Janek191:
a
2 = 1
więc
| | 2 | | 3 | |
q = a2 : a1 = 1 : |
| = |
| |
| | 3 | | 2 | |
oraz
| | 2 | | 1 − (32)8 | | 2 | | 1 − 6561256 | |
S8 = |
| * |
| = |
| * |
| = |
| | 3 | | 1 −32 | | 3 | | − 12 | |
| | 2 | | 6305 | | 25 220 | | 644 | | 161 | |
= |
| *( − 2)*( − |
| ) = |
| = 32 |
| =32 |
| |
| | 3 | | 256 | | 768 | | 768 | | 192 | |
6 sty 16:34