W jaki sposób obliczać takie logarytmy ?
XoXo.: log{10}2*log{3}10*log{2}3=?
Z podwójnymi nie mam problemu ale tutaj są trzy logarytmy i jestem w kropce
6 sty 00:17
niechciany: Pierwszy lepszy pomysł : zmień podstawy logarytmów na jedną
6 sty 00:18
XoXo.: No ok a w takim przypadku log
23*log
34*log
45*log
56*log
67*log
78 ?
6 sty 00:27
niechciany: Pierwszy lepszy pomysł : zmień podstawy logarytmów na jedną
6 sty 00:29
XoXo.: Da się w jakiś sposób zrobić to ze wzoru: logab=logcblogca ?
6 sty 00:30
niechciany: Właśnie o tym wzorze mówię

Wybierasz sobie jedna podstawę i zmieniasz podstawę logarytmów na wybraną.
6 sty 00:31
niechciany: Eta daj koledze się wykazać
6 sty 00:36
Eta:
6 sty 00:38
Eta:
Widzę,że powinnam sobie pożyczyć Twój nick
6 sty 00:40
niechciany: Przepraszam, jeśli w jakimkolwiek stopniu Cie uraziłem
6 sty 00:43
XoXo.: Ok,chyba rozumiem
6 sty 00:45
XoXo.: Jednak nie wiem jak to zrobić

Pomożecie ?
6 sty 01:09
niechciany: Który przykład ?
6 sty 01:14
XoXo.: pierwszy
6 sty 01:21
niechciany: log10 2 * log2 3 * log3 10
W podstawach znajdują się liczby : 10 , 2 , 3
Wybierz jedną.
6 sty 01:24
XoXo.: 2
6 sty 01:25
niechciany: zamieniam logarytmy o podstawach różnych od 2 na logarytmy o podstawie 2 :
oraz
Składając wszystko do kupy mam :
| | log2 2 | | log2 10 | |
log10 2 * log2 3 * log3 10 = |
| * log2 3 * |
| = |
| | log2 10 | | log2 3 | |
= log
2 2 = 1
6 sty 01:27
XoXo.: Dziękuję bardzo
6 sty 01:45