d
całka: Oblicz całkę funkcji wymiernej:
| | 1 | |
czyli mam podzielić |
| ? |
| | ax | |
5 sty 23:08
5 sty 23:09
Mila:
| 1 | | dx | | 1 | | b | |
| ∫ |
| = |
| ln|x+ |
| |+C |
| a | | x+ba | | a | | a | |
5 sty 23:11
całka: czemu tak ? bo ja się uczyłem tak że jeśli stopień wielomianu licznika jest większy bądź równy
od stopnia wielomianu mianownika to trzeba licznik podzielić przez mianownik.
5 sty 23:21
Mila:
Przecież w liczniku masz 1.
5 sty 23:23
całka: to już wiem skąd 1/a przed całką, jak są liczby to jest łatwiej.
| | b | |
A skąd w mianowniku potem |
| ? |
| | a | |
5 sty 23:24
Bogdan:
| | 1 | |
można zastosować podstawienie: ax + b = t, adx = dt, dx = |
| dt |
| | a | |
5 sty 23:35
całka: | | b | |
a skąd u mili w mianowniku jest |
| ? |
| | a | |
5 sty 23:39
Mila:
Proste wyłączenie a przed nawias.
Jeśli nie rozumiesz to stosuj podstawienie jak podaje
Bogdan.
5 sty 23:44
całka: bo w tej całce wygląda jakby tylko x było mnożone przez a, a potem jest tylko dodanie b
5 sty 23:45