Silnia
Justyna: Jak rozpisać (3n − 1)! ?
5 sty 22:30
Eve: 1*2*3*4....*(3n−2)*(3n−1)
5 sty 22:34
Justyna: Dziękuję!

Jeszcze tylko jedno pytanie n(3n)! można w jakiś sposób również rozpisać?
5 sty 22:43
PW: Już rozpisuję:
− skrzypce: jeden
− altówki − razy dwa
− wiolonczele: razy trzy
− kontrabasy: razy cztery
.......
i na końcu
− kotły: razy 3n−1.
Dyrygent: odwraca się do publiczności i kłania się.
Ale powiedz mi dziecko, po jaką cholerę chcesz to wykonywać z udziałem orkiestry symfonicznej?
5 sty 22:44
Eve: n(1*2*3*4...*(3n−1)*3n)
orkiestra tuż
5 sty 22:48
Justyna: Drogi PW − może troszkę grzeczniej?
| | (3n − 1)! + (3n + 1)! | |
mam do rozwiązania przykład lim |
| = − ma ktoś pomysł jak go |
| | n(3n)! | |
rozwiązać?
5 sty 22:49
Eve: no to mamy rozpisane trochę
5 sty 22:52
asdf: eve, te nawiasy byly tak potrzebne jak kostka rubika daltoniscie...
5 sty 22:54
Eve: | 1*2...*(3n−2)*(3n−1)+1*2...*(3n−2)*(3n−1)*3n*(3n+1) | |
| |
| n*(1*2...*(3n−1)*3n) | |
5 sty 22:55
asdf: (3n+1)! = (3n+1)(3n)(3n−1)!
licznik = 2*(3n−1)!(9n2+3n)
5 sty 22:55
Eve: jesli ktoś ma problem z rozpisaniem ! to prowadzenie od podstaw ma chyba sens?
potem można nakierować na inne tory
ja nie podaje rozwiązania w całości, to już tu każdy chyba widział
5 sty 22:57
Justyna: W końcu udało mi się go rozwiązać − dzięki za podpowiedzi!
5 sty 23:08
PW: Justyno, nie mogę grzeczniej, bo irytuje mnie „nowomowa”. Matematyka nie zna pojęcia
rozpisać. W matematyce stosuje się twierdzenia lub definicje (że o aksjomatach nie
wspomnę).
Jeżeli ktoś nie nauczył się definicji i mówi "rozpiszcie mi to", jest po prostu
niedouczony i zawraca głowę. O definicje nie pytamy − definicji uczymy się "na pamięć", a
jeżeli nie rozumiemy sensu, to pytamy nauczyciela dotąd, aż zrozumiemy.
Nie proś więcej o "rozpisanie" definicji.
5 sty 23:13
asdf: | a+b | | a | | b | |
| = |
| + |
| i mozna w pamieci nawet  |
| c | | c | | c | |
5 sty 23:14
asdf: PW, zjedz snikeras

..
5 sty 23:15
asdf: snikersa*
5 sty 23:15
PW: Nie mogę, mam cukrzycę, zresztą jest obrzydliwy w smaku.
5 sty 23:18
asdf: to zrozum, ze nie kazdy siedzi w matematyce, np. dla mnie jest to obojetne, czy rozpisac, czy
wyjasnic...
5 sty 23:20