funkcja
Karolina: W kwadracie ABCD punkt E jest srodkiem boku DC, zaś punkt F jest srodkiem boku BC. Wyraz wektor
EF w zależności od wektorów AB i AD. ( nad wektorami jest strzałka ).
Wiem ze powinno wyjść EF=1/2 (AB−AD) i rozumiem dlaczego aczkolwiek nie mam pojęcia jak to
wyszło
5 sty 22:25
Karolina: Podpowie ktoś coś ? Byłabym bardzo wdzięczna
5 sty 22:45
Karolina: .
5 sty 22:59
Karolina: To już ostatni raz podbije, jak to się rozwiązuje ?
5 sty 23:17
Karolina: Błagam o pomoc
5 sty 23:26
Karolina: Albo może ktoś poradzi gdzie indziej oprócz zadane.pl i gr na fb mogę poprosić o pomoc w tym
zadaniu ?
5 sty 23:30
Eta:

→ →
DA= −AD
→ → → → →
DB= DA+ AB= AB − AD
| | DB | | 1 | |
trójkąty DBC i EFC są podobne to |
| =2 ⇒ EF= |
| DB |
| | EF | | 2 | |
→ → →
stąd EF=
12(AB−AD)
5 sty 23:42
Eta:
Tyle błagania! i co? żyjesz? to może wypadałoby coś odpisać!
5 sty 23:56
Karolina: Dziękuję bardzo. Zastanawiam się tylko czy coś oznaczają te kropki w kątach. Wiem że − przy
wektorze zmienia zwrot, ale dlaczego wektor AD ma strzałkę przy A a nie przy D ? Myślałam że
zawsze przy ostatniej literze w wektorze jest strzałka. A AD jest w treści zadania
6 sty 00:08
Karolina: Sorki, że tak długo mnie nie było jeszcze raz wielkie dzięki
6 sty 00:13
Eta:

Nie wiesz,że tak oznaczamy kąt prosty?
→ →
Napisałam Ci na samym początku,że DA=
−AD
6 sty 00:28
Karolina: Kurcze przepraszam za takie głupie pytanie o te kropki, drugi raz jestem dopiero na tym forum.
6 sty 00:41
Eta:
Nic nie szkodzi
6 sty 00:43
Karolina: A z tymi wektorami to w poleceniu było AD a nie DA
6 sty 00:43
Eta:

to napisz tak: ( ale to to samo , co DB= DA + AB , bo DA= −AD ze strzałkami
→ → →
DB= AB−AD
6 sty 00:49
Karolina: Tak jeszcze spytam na marginesie jakbym chciała wszystkie wektory narysować na kwadracie to
będzie wektor DC i CB ( nad nimi strzałka ) ?
6 sty 00:50
Eta:
tak
6 sty 00:51
Karolina: Do tego pierwszego kwadratu
6 sty 00:51
Karolina: Ok , dzięki
6 sty 00:52
Eta: tak
6 sty 00:52
Karolina: Dobranoc
6 sty 00:57
Eta: Miłych snów
6 sty 00:57