Matura rozszerzona Liczby rzeczywiste
arek199602: Witam proszę o wytłumaczenie zadania
14+3(3√7+5√2)2 * 3√7−5√2 + 33√7+5√2 * (3√7−5√2)2=x3
14+33√7+5√2 * 3√7−5√2 * (3√7+5√2 + 3√7−5√2)=x3
Jest to przykładowe zadanie nie mogę rozgryźć skąd bierze się ta druga linijka. Proszę o
opisanie
krok po kroku
dzięki za pomoc
5 sty 22:18
niechciany: 14 + 3a2b + 3ab2 = x3 gdzie a = 3√7 + 5√2 oraz b = 3√7 − 5√2
Jeżeli wyciągniesz 3ab przed nawias to co otrzymasz ?
5 sty 22:21
arek199602: dzięki

faktycznie wystarczyło spojrzeć na wzór
5 sty 22:28
niechciany: możesz też zauważyć, że
7 ± 5√2 = (1 ± √2)3
i zadanie polegające na pokazaniu, ze liczba:
3√7 + 5√2 + 3√7 − 5√2
jest liczbą naturalną, robimy w jednej linijce tak:
3√7 + 5√2 + 3√7 − 5√2 = 1 + √2 + 1 − √2 = 2
5 sty 22:31