matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
HELP
Gabi :
rozwiąż równanie : x
3
−12x
2
+x−12=0 Prosze o napisanie krok po kroku jak to zadanie sie robi
5 sty 21:36
Eve:
x
2
przed nawias, czekam
5 sty 21:43
Janek191:
x
3
− 12 x
2
+ x − 12 = 0 x
2
*( x − 12) + 1*( x − 12) = 0 ( x − 12)*( x
2
+ 1) = 0 x − 12 = 0 oraz x
2
+ 1 > 0 x = 12 ===== Rozwiązano w zbiorze liczb rzeczywistych
6 sty 07:37