Funkcja F
Zenek: Funkcja f dana jest wzorem f(x)=−x2+4x−3.
a) oblicz miejsca zerowe funkcji f
b) podaj zbiór wartości funkcji f
c) dla jakich argumentów x funkcja f przyjmuje wartości ujemne i jest jednocześnie malejąca
d) podaj wartość największą funkcji f w przedziale <−1;2>.
5 sty 21:32
Janek191:
Np.
f(x) = − x2 + 4 x − 3
a) f(x) = 0 ⇔ − x2 + 4 x − 3 = 0
Δ = 42 − 4*(−1)*(− 3) = 16 − 12 = 4
√Δ = 2
− 4 − 2
− 4 + 2
x =
= 3 lub x =
= 1
−2
−2
Miejsca zerowe funkcji to : 1 i 3.
b)
a = − 1 < 0 więc zbiór wartości funkcji f
ZW = ( − ∞ ; q >
gdzie